Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Unitat d’Aran reclama que el Parc Natural de l’Aran no pot fer-se sense el consentiment directe dels aranesos.

Unitat d’Aran reclama que el Parc Natural de l’Aran, anunciat novament pel síndic d’Aran durant la visita del conseller de Medi Ambient Sr. Espadaler, no pot fer-se sense el consentiment directe dels aranesos. El Secretari General d’Unitat d’Aran ha reiterat que la posició d’aquesta formació política respecte del Parc Natural és que ha de plantejar-se mitjançant una consulta popular per tal que siguin els ciutadans d’Aran qui donin el vist i plau a aquest projecte.

Francesc Boya, diputat al Parlament de Catalunya ha afirmat també, que hi ha un debat pendent sobre l’ordenament territorial de l’Aran que ha de plantejar-se al voltant del Pla Territorial Parcial, aprovat pel Parlament de Catalunya i on ha de definir-se el model de creixement i preservació del territori aranès. Amb els plantejaments actuals -ha afirmat Boya- el que es pretén es protegir, des del punt de vista mediambiental, les zones que no tenen pressió urbanística, mentre les zones de creixement intensiu, quedaran fora del futur Parc. És un model anacrònic i propi del desarrollisme, -ha afirmat el diputat. Ara, cal actuar de forma integrada sobre el conjunt del territori i no de forma parcial i esmicolada.

Volem respecte mediambiental però amb una visió global del territori que sigui debatuda i participada per la ciutadania. Així és com al segle XXI s’ha de projectar i planificar el model territorial. El Conselh Generau, governat per CiU, planteja aquest debat amb un autoritarisme impropi d’aquestes èpoques i els ajuntaments governats per CiU, en privat afirmen no estar-hi d’acord i en públic no s’atreveixen a contradir al síndic.

Boya ha dit que si el Parc Natural ha de servir només per donar nom a l’Aran és un argument que cal contrastar amb una realitat del Baix Aran que té un retard molt considerable en el desenvolupament econòmic i poblacional, respecte al Mig i Naut Aran.

Boya ha anunciat que els ajuntaments governats per Unitat d’Aran mantindran una posició contrària al Parc si, prèviament, no hi ha el debat i aprovació del Pla Territorial Parcial i, en la decisió de convertir el Baix Aran en Parc Natural, no hi ha el referendament d’ una consulta a la ciutadania.