Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

UA demana respectar la veu pròpia i singular d’Aran davant la consulta

El grup aranès força Convergència perquè se sumi a la petició per recuperar la setmana blanca escolar

El grup d’Unitat d’Aran al Conselh Generau ha formalitzat avui un prec al síndic d’Aran per tal que aquest li faci arribar al Govern de la Generalitat la voluntat del Ple del Conselh perquè les institucions catalanes respectin la veu pròpia i diferenciada del poble aranès davant la consulta promoguda pels grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. Així s’ha manifestat el portaveu Paco Boya a la sessió plenària que s’ha celebrat avui a la seu de la màxima institució aranesa, a Arròs. La proposta s’estudiarà al si de la Comissió d’Afers Institucionals del Conselh Generau.

Boya ha explicat que “el poble aranès té també dret a decidir el seu futur i, per tant, ha de poder expressar la seva voluntat de forma diferenciada, ja que l’Aran constitueix, històricament i per voluntat pròpia, una entitat territorial singular que mereix un tractament especial en aquest procés i que no es pot equiparar a la resta de comarques catalanes”.

“Davant d’un procés d’aquestes característiques, les forces araneses tenim la responsabilitat de no diluir la nostra identitat com a poble amb llengua, cultura i autogovern, ni trair el pacte lliure que els aranesos van establir amb la Corona catalanoaragonesa el 1411”, segons Boya.

D’altra banda, UA ha tornat a presentar una moció, rebutjada al seu moment per Convergència, per reclamar a la Generalitat la recuperació de la setmana blanca escolar, perquè beneficia el sector de l’esquí i mostra aventatges per a l’eficiència escolar. Després del suport expressat per la Diputació i el sector i del debat d’avui, el govern aranès s’ha sumat a la petició d’UA perquè el govern català desenvolupi programes escolars d’hivern que fomentin les activitats relacionades amb el món de la neu i la muntanya.

Així mateix, totes les forces han aprovat les concessions de la Medalla d’Or d’Aran al senyor Miguel Almansa Calzado i al senyor Melquíades Calzado de Castro, així com el títol d’Aranès adoptiu i il·lustre d’Aran al senyor Jesús Serra Farré.

Prec d’UNITAT D’ARAN pel dret a decidir del poble aranès:

Descargar (PDF, Unknown)