Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

PSC impulsarà un nou estatus per a Aran amb una nova Llei i un millor finançament

El PSC impulsarà un nou estatus diferenciat per a la Val d’Aran, segons proposa al seu programa electoral, aprovat ahir al Consell Nacional. El nou règim especial s’especificarà “a través d’una nova Llei d’Aran i un millor marc de finançament”. Els socialistes catalans volen “garantir l’autonomia i l’exercici correcte de les competències del Conselh Generau al servei del progrés i el benestar dels seus ciutadans, tot respectant la seva voluntat de projectar l’autogovern cap al futur”, segons asseguren a un capítol específic dedicat a la “singularitat de l’Aran”.

Així mateix, desplegaran la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, aprovada el 2010 pel Parlament i promoguda pel Govern del President Montilla, per tal de desenvolupar la cooficialitat de l’aranès, llengua pròpia d’Aran i oficial també a Catalunya.

El senador d’Aran i secretari general d’Unitat d’Aran, Francés Boya, s’ha felicitat pel “reconeixement explícit de la nostra realitat diferenciada per part del PSC, avui l’única opció per a que l’Aran tingui pes específic en les noves relacions que Catalunya ha de tenir amb Espanya i Europa”.

Boya s’ha mostrat “molt sorprès” per la poca consideració de CiU amb la Val, al seu programa electoral, perquè “ni ens reconeixen com a realitat nacional ni defensen un nou marc de finançament, tal com havien promès fa quatre dies”. “Aquest fet demostra la poca influència de CDA, ja que la Catalunya que defensa CiU és uniforme i centralista, fet que posa en contradicció els seus postulats sobiranistes”, segons Boya, per a qui “no són capaços de reconèixer per a l’Aran allò que demanen a Espanya”.

CiU tampoc menciona la Llei de l’occità, i l’única proposta es limita a “promoure un estàndard referencial de l’occità”, sense preocupar-se’n pel seu estat a la pròpia Val d’Aran, “allò on la llengua se la juga”, segons Francés Boya.

Comparativa dels Programes Electorals de PSC i CiU amb l’Aran

PROPOSTA AMBICIOSA DEL PSC

La singularitat aranesa (pàgina 15)

Impulsarem un nou estatus diferenciat per a la Val d’Aran, territori amb caràcter nacional i realitat singular reconeguda per l’Estatut amb identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, a través d’una nova Llei de règim especial i un millor marc de finançament per garantir l’autonomia i l’exercici correcte de les competències del Conselh Generau d’Aran al servei del progrés i el benestar dels seus ciutadans, tot respectant la seva voluntat de projectar l’autogovern cap al futur.

Desplegarem la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, aprovada el 2010 pel Parlament i promoguda pel Govern del President Montilla, per tal de desenvolupar la cooficialitat de l’aranès, llengua pròpia d’Aran i oficial també a Catalunya, d’acord amb el que estableix l’Estatut.

ELS ‘OBLITS’ DE CIU

Potenciarem el coneixement social de l’occità, aranès a l’Aran, arreu de Catalunya, com a patrimoni històric i cultural compartit amb la resta d’Occitània. Promourem la col·laboració cultural i lingüística amb l’espai occità, com una prioritat en l’acció de diplomàcia cultural. (p. 136)

Impulsarem l’Institut d’Estudis Aranesi com a autoritat lingüística i Acadèmia de l’occità de l’Aran com a instrument de col·laboració per a l’elaboració d’un estàndard referencial per al conjunt de la llengua occitana. (p. 137)

Farem la Llei de l’Aran per desplegar el règim jurídic especial previst a l’Estatut i que reconeix l’especificitat de la seva organització institucional i administrativa i per garantir l’autonomia per ordenar i gestionar els afers públics del seu territori. En aquest sentit, impulsarem un pacte econòmic i polític per l’Aran. (p. 148)