Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Iratxe García: “Demanem al Ministeri d’Agricultura que estableixi la ramaderia de muntanya com prioritària pels pagaments acoplats de la PAC”

L’eurodiputada socialista i ponent en les negociacions de la PAC ha participat en la jornada de Pirineus en Acció-Pirenèus en Accion “Com afectarà la reforma de la PAC a la pagesia de muntanya?”, a La Pobla de Segur.

García, ha destacat avui la necessitat que “el Ministeri d’Agricultura estableixi la ramaderia de muntanya com a sector prioritari pels pagaments acoplats de la PAC”. García ha participat avui en la jornada de Pirineus  en  Acció  /  Pirenèus  en  Accion sota el títol “Com  afectarà  la reforma de la PAC a la pagesia de muntanya?”.

L’eurodiputada socialista ha explicat que “el pagament acoplat és aquella part que des d’Europa es deixa a cada Estat per a que el destini al sector que vulgui, com sectors amb dificultats o els més vulnerables” i ha afegit que “hi havia una part de països d’Europa que volien que no hi hagués aquesta possibilitat de pagaments acoplats però el grup socialista hem aconseguit que es mantinguessin i a més s’ampliessin del 10 al 13%”. Per tant, ha apuntat García, “cada país es pot guardar aquest 13% per dedicarlo als sectors que consideri; els socialistes demanem que el Ministeri d’Agricultura tingui entre les seves prioritats establir la ramaderia, i concretament la de muntanya, com un d’aquests pagaments acoplats”.

Pel que fa a les indemnitzacions a zones desfavorides, Iratxe García ha explicat que “es mantenen i a més passen a formar part del primer pilar, el que és positiu perquè amb els problemes de cofinançament per part de les institucions autonòmiques i central, tot el diner de les indemnitzacions de les zones de muntanya és diner comunitari, per tant no depèn de la disposició pressupostària de cada Comunitat Autònoma”.

García ha apuntat també que “els fons de desenvolupament han patit una lleu rebaixa del 7%, per tant cal plantejar que es faci una distribució intel•ligent i que cada Comunitat Autònoma comenci ja a treballar en els programes de desenvolupament rural”.

La jornada entorn a la PAC celebrada aquest dijous a la Pobla de Segur, amb una setantena d’assistents, ha comptat amb la participació també del senador del PSC per Lleida, Paco Boya, la secretària nacional del sector agroalimentari i món rural de PSC, Mònica Lafuente, i representants de sindicats agraris com Jordi Vidal (secretari tècnic de JARC), J. Carles Vicente (responsable d’organització de la Comissió Permanent Nacional d’UP) i Ramon Bardají (Tècnic d’Asaja Lleida).