Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

ENTREVISTA A J. MONTILLA

PREGUNTES DE L’ ARAN PEL CANDIDAT JOSÉ MONTILLA

1. Com valora que l’aranès sigui també oficial a Catalunya, segons estableix el nou Estatut?

Era imprescindible que l’Estatut reconeguès l’aranès com una realitat lingüística diferent al català. Les reivindicacions dels aranesos tenen molts punts en comú amb les dels catalans. L’especificitat de l’Aran, s’ha recollit de manera molt satisfactòria. Ara bé, caldrà posar en pràctica tot allò que es diu a l’Estatut, com passa en molts altres àmbits. El PSC és la millor garantia que l’Estatut s’aplicarà, també en aquest punt.

2. Es pot parlar de l’existència d’una Catalunya plural, entre altres coses, per l’encaix de l’Aran al seu si?

Catalunya, en efecte, és plural. Ho és perquè existeix la Vall d’Aran, i també per molts altres factors. L’Aran és una aportació a la diversitat i a la pluralitat de Catalunya, com també ho són les altres cultures amb què hem tingut contacte al llarg de la història. I les que actualment ens influeixen, des de l’anglosaxona a la dels immigrants que busquen al nostre país noves oportunitats. Catalunya sempre ha estat, i ha de seguir sent, sensible a aquesta realitat.

Amb el nou Estatut l’Aran ha obtingut un reconeixement que no havia tingut mai i s’ha reafirmat en el seu autogovern i en la seva especificitat cultural.

3. Com veu el desenvolupament de l’Aran i el Pirineu?

Feia anys que l’Aran necessitava una bona planificació del territori. Ara això comença a ser una realitat, gràcies al govern de Maragall. Durant 23 anys el govern de CiU va ignorar les necessitats de la Vall d’Aran.

Per al PSC, el futur de l’Aran i el Pirineu passa per l’equilibri entre la preservació del seu entorn natural i el desenvolupament econòmic. El govern que espero encapçalar després del dia 1 de novembre també tindrà molt clar que la planificació territorial de l’Aran i el Pirineu és imprescindible per a garantir un progrés sostenible i sostingut.

4. Quin és el seu projecte per l’Aran i el Pirineu? (Són també prioritàries les polítiques socials i de planificació del territori?)

Les polítiques socials són prioritàries a tot el territori, sense distincions de cap mena. Són absolutament necessàries per acabar amb els desequilibris entre zones amb diferències socials molt importants. El nostre concepte de justícia social és per a tota Catalunya, sense excepcions. La prova és la inversió que hem fet aquests tres anys en política social, que ja suposa més de la meitat de pressupost de la Generalitat.

Pel que fa a les polítiques de planificació territorial, en la resposta anterior es fa evident que per a nosaltres són importants, especialment al Pirineu.