Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

‘Èm Aran! Ne vegueria, ne comarca’, la campanya d’Unitat d’Aran per reivindicar la singularitat de la Vall

El partit posarà en marxa una bateria d’accions institucionals per fer respectar l’estatus autònom aranès al marge de l’organització comarcal i veguerial

Unitat d’Aran posa en marxa a partir d’avui la campanya social i política amb el lema ÈM ARAN! NE VEGUERIA, NE COMARCA (Som Aran! Ni vegueria, ni comarca) per defensar i reivindicar la singularitat de la Vall i la veu pròpia i diferenciada del poble aranès. Així ho ha exposat el secretari general Paco Boya, que també ha anunciat “una bateria d’accions institucionals per fer respectar l’estatus singular i autònom de la Vall d’Aran d’acord amb el principi estatutari que considera l’Aran com una entitat territorial singular dins de Catalunya”.

Per Unitat d’Aran, aquest reconeixement, establert abans per la vigent Llei de règim especial a l’excloure l’Aran de qualsevol divisió territorial que no sigui ella mateixa, mereix ser reforçat davant la incertesa i els intents d’homogeneïtzació que vivim a Catalunya, especialment per part de la força de govern, CiU, i els seus socis parlamentaris.

“Ens preocupa molt que després d’una llarga discussió respecte de l’organització veguerial, que va acabar amb un acord entre Unitat d’Aran i el PSC per excloure l’Aran d’aquesta divisió territorial, ara se’ns vulgui tornar a incloure-hi per la porta del darrera a través de la Llei de governs locals, que oblida completament el nostre estatus singular”, segons Boya.

Per ell, “el més greu de tot plegat és el silenci còmplice del síndic Barrera i del diputat i alcalde de Vielha, Álex Moga, que han decidit practicar un seguidisme sense precedents, tot diluïnt la nostra identitat de poble diferenciat com si l’Aran fos una simple comarca, i això saben que no és cert, perquè, com Catalunya, tenim llengua, cultura i autogovern propis”.