Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Els socialistes reivindiquen a la UE polítiques pròpies per al Pirineu i les zones de muntanya

En el marc d’una jornada celebrada a Vielha amb els senadors Paco Boya i Marcelino Iglesias i l’alcalde de Luchon, Louis Ferré

Els socialistes proposen que la UE destini recursos i polítiques específiques per al Pirineu i les zones de muntanya i polítiques efectives de suport a l’agricultura i la ramaderia d’aquestes zones i la millora de les seves comunicacions. Així ho han manifestat en una jornada celebrada a Vielha amb el portaveu del PSOE al Senat, Marcelino Iglesias; el senador i secretari general d’Unitat d’Aran, Paco Boya; i l’alcalde de Luchon, Louis Ferré. Iglesias ha reivindicat un marc legislatiu específic per a la muntanya, com tenen altres països, com França, Austria o Itàlia.

De fet, demanen que s’hi apliqui el 5% que correspon dels fons de la PAC, ja que més enllà de la Llei d’Agricultura de Muntanya de 1982, a Espanya no existeix un marc específic en aquest sentit, ni les mesures previstes a la PAC tampoc s’han utilizat plenament per compensar algunes de les dificultats que comporta viure en aquestes zones.

Boya ha cridat l’atenció sobre la pèrdua poblacional, situada en un 21%, que en les últimes dècades han patit els municipis de muntanya, perquè “cal revertir aquesta situació i fer possible un model que garanteixi uns entorns rurals habitats i amb desenvolupaments homologables en la qualitat de vida dels seus ciutadans i la implementació d’activitats i indústries que generin llocs de treball”, ja que, com reconeix la PAC, no es pot conservar un entorn natural sense la presència d’una població suficient al medi rural, amb un nivell digne de serveis i ingressos.

Per això, “són necessàries bones infraestructures de comunicació que vertebrin zones com el Pirineu i, en aquest sentit, ens sembla lamentable l’estat en què es troben les nostres carreteres, especialment la N-230”, segons Boya, que comparteix la petició de Marcelino Iglesias per a que la UE tingui en compte també el corredor central com una oportunitat per millorar les comunicacions del Pirineu. Una reivindicació que sempre ha fet seva la Comunitat de Treball dels Pirineus, també quan hi prenien part els governs de Jordi Pujol.

Louis Ferré ha posat l’accent en la necessitat de “representativitat” que tenen les zones de muntanya i ha valorat la reforma territorial que vol emprendre el govern francès perquè el Pirineu quedarà, de forma íntegra, sota una mateixa regió.

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.854505554565946.1073741828.168904449792730&type=3&uploaded=4″]