Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Els grups d’esquerres es queden sols al Parlament defensant els criteris de racionalitat urbanística a la Val de Ruda (Naut Aran) CiU i PP rebutgen una petició del grup Socialistes-CpC d’aprovar una moratòria en la requalificació d’aquest sector

La comissió de Política Territorial del Parlament ha rebutjat avui amb els vots de CiU i PP una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Socialistes-CpC en la que es demanava una moratòria en la requalificació de la Vall de Ruda, a la cota 1500 de Baqueira Beret.

Segons el diputat Francesc X. Boya, ‘el PSC i Unitat d’Aran ens hem quedat sols defensant criteris de racionalitat urbanística en aquesta zona i de desenvolupament sostenible i a favor del sector hoteler i comercial de l’Aran’.

El projecte de la Ruda inclou a la banda nord una zona hotelera amb un edifici faraònic d’un extraordinari impacte visual, es tracta d’un edifici lineal de 400 metres de llarg i 40 metres d’alçada, equivalent a 14 plantes d’alçada (a Barcelona o a Madrid, excloent els aeroports, no hi ha cap edifici d’aquestes dimensions), encastat brutalment a la muntanya en la que es fa una excavació que arriba fins a 32 metres de profunditat, l’equivalent a un edifici de 11 plantes de soterranis.

Amb aquestes operacions es desfigura totalment l’aspecte del vessant de la muntanya i es proposa un edifici-muralla que sembla sostenir la muntanya i la carretera al Port, com si fos un gegantí mur de contenció.

D’altra banda, el portaveu d’Unitat d’Aran a l’Ajuntament de Naut Aran Manel Rocher ha valorat positivament la reacció de la gent davant a recollida de signatures que ha impulsat Unitat d’Aran, en la que s’insta a executar el projecte de la Val de Ruda mitjançant un pla especial amb un benefici per l’Ajuntament de Naut Aran ‘superior a les ridícules 50 places d’aparcament’. A més, la recollida de signatures reclama que es compleixi la cessió a l’Ajuntament del 10 per cent de l’aprofitament mig del sector de la Ruda, tal i com marca la llei, ‘un compliment que molt ens temem no es durà a terme’.

Lleida, 10 d’abril de 2002