Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El secretari general d’Unitat d’Aran i diputat al Parlament de Catalunya ha contestat les declaracions del conseller de Governació, Josep Carretero

Boya, que ha anunciat també la represa dels contactes entre les forces polítiques araneses per obtenir un document consensuat que defineixi el marc de l’autonomia aranesa en el nou Estatut de Catalunya, ha reclamat serenitat per fer aquest debat sense manifestacions estèrils. En aquest sentit, ha dit que, discutir sobre la catalanitat de l’Aran és un debat respectable però anacrònic. Aran està dintre del marc institucional català, per voluntat pròpia, des de l’any 1313 i no té cap interès en sortir-se’n. El que no està en discussió és la realitat diferenciada de l’ Aran que té una cultura i llengua pròpia, així com una tradició de govern pròpia.
El secretari General d’Unitat d’Aran ha demanat als membres del Govern i als partits polítics, especialment a Esquerra Republicana, que prenguin mostra del posicionament del president de la Generalitat en aquesta qüestió i el seu compromís amb els aranesos.
Boya ha insistit en que: “Aran ha de ser lleial amb Catalunya i Catalunya ha d’acceptar la diversitat al seu territori, de la mateixa forma que els catalans la reclamem en el conjunt de l’Estat espanyol”. “Als polítics -ha remarcat- ens toca trobar les fórmules polítiques i jurídiques per respectar la voluntat dels aranesos i fer una administració rigorosa i eficaç”.