Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El PSC proposa la vegueria de l’Alt Pirineu sense definir-ne la capital

Planteja invertir 1.300 milions en vies de comunicació
Josep Maria Armengol
LLEIDA
El Partit dels Socialistes-Ciutadans pel Canvi (PSC-CpC) va presentar ahir la seva proposta de política d’alta muntanya, que aposta per la creació de la vegueria de l’Alt Pirineu però sense definir quina en seria la capital administrativa. El dossier, que s’incorporarà al programa electoral dels socialistes en les properes eleccions autonòmiques, preveu unes inversions de 1.800 milions d’euros, que prioritzen la intercomunicació viària entre les diferents valls de l’Alt Pirineu.
La vegueria de l’Alt Pirineu estaria integrada per l’Aran, els Pallars Jussà i Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Tot i que el document no esmenta on s’ubicaria la capital d’aquesta vegueria, els socialistes creuen que el nou ens territorial permetrà dotar l’Alt Prineu d’una eina pròpia de gestió per poder superar els plans de muntanya de la llei de 1983.
El diputat socialista per Lleida Paco Boya va explicar que aquesta vegueria servirà no només per descentralitzar les decisions sobre aquest territori sinó també com a eina administrativa per solucionar punts bàsics com ara la sanitat i l’educació. Segons Boya, el principal problema de CiU pel que fa a les comarques del Pirineu “és que no té en compte l’opinió dels ciutadans”.
El PSC també planteja invertir 1.373 milions d’euros en la millora de les principals vies de comunicació. Es destinarien, principalment, a les línies de ferrocarril Barcelona-Puigcerdà i Lleida-la Pobla de Segur així com a l’autovia entre Lleida i Les i l’aeroport de la Seu. Els socialistes també aposten per l’equilibri harmònic entre la preservació del medi natural i l’activitat econòmica mitjançant la participació dels habitants de la zona per acabar amb els interessos enfrontats.