Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El president del PSC, Pasqual Maragall, ha fet una declaració després de rebre l’encàrrec de formar govern

He de comunicar i vull comunicar al poble de Catalunya que acabo de rebre del Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, senyor Ernest Benach, l´encàrrec de formar govern. A hores d´ara estic plenament convençut de comptar amb els suports que són necessaris per formar un govern estable. Un govern catalanista, un govern de progrés.
Hem treballat durant aquests dies silenciosament, però també rigorosament, per aconseguir una cosa que no és senzilla. Per posar d´acord tres forces polítiques diferents, amb històries i procedències polítiques diferents, per formar un govern sòlid. Un govern, repeteixo, un govern que serà estable, que sap el què ha de fer, que sap el què vol fer. Nosaltres volem avançar en l´autogovern, i avançarem. Nosaltres volem avançar en el finançament, i avançarem. Nosaltres volem resoldre els temes de la identitat i la diversitat dels nostres territoris, i en això avançarem encara més. Ho tenim molt clar. Nosaltres volem ser progrés aquí a Catalunya, en el desenvolupament d´una colla de polítiques socials, que fan molta falta: en el terreny de l´habitatge, en el terreny de l´educació, en el terreny de la salut, i en el terreny de la seguretat.
Estic segur que el Parlament de Catalunya podrà rebre per part meva un missatge, que a més, serà un missatge de mà estesa, que vol comptar amb tothom: vol comptar amb aquelles forces polítiques amb les quals col·laborarem a partir d´ara, i també amb aquelles que no estaran al govern. Espero que aquesta petició i aquesta oferta, que és una petició i una oferta, tindrà una resposta positiva.
Que ningú s´equivoqui en aquest país en aquest moment. ¿Què vol la gent a Catalunya? La gent a Catalunya vol saber finalment que som un país normal, un país que té més d´un sol llenguatge, que som un país que és capaç de tenir en el seu govern representants de forces diverses, no només una força, no només una veu, no només un accent. Aquest serà finalment un país políticament normal. Podria haver quedat el dubte que finalment això no fos així si sempre haguéssim tingut per voluntat del poble de Catalunya un sol accent i una mateixa veu.

Avui Catalunya vol progrés. Avui Catalunya vol alternança. Avui Catalunya vol saber que és capaç, efectivament, de canviar. I canviarà. Espero de tots, repeteixo, d´aquells que estan amb nosaltres i estaran amb nosaltres, i dels que no ho estan i que espero que faran la política d´oposició que s´espera d´ells – com nosaltres hem fet en els darrers quatre anys, honestament i dignament – que estiguin a l´alçada de les esperances del poble de Catalunya d´avui.
Formarem un govern de progrés. Formarem un govern catalanista. Amb el Partit dels Socialistes de Catalunya i Ciutadans pel Canvi, amb Esquerra Republicana de Catalunya, vella força en aquest país i en aquesta Casa, i , espero, que amb Iniciativa per Catalunya-Verds- EUiA. Aquest nou govern serà capaç i estarà en condicions de dur endavant el programa que ens hem proposat, que aquests dies hem treballat per aconseguir.
Aquests darrers dies he sentit arreu, al carrer, a les converses, com el poble de Catalunya s´interessava per la política d´una forma diferent. Es tenia la impressió que els polítics, efectivament, estaven fent el que havien de fer: parlar menys i treballar més. Això és el que hem fet. I seguirem sent fidels a aquest esperit i a aquesta norma. Però ara ens toca de parlar. Ens tocarà de parlar. I així ho farem el dilluns dia 15. Així ho farem amb la convicció que Catalunya, i no només Catalunya, sinó tot Espanya tindrà des de Catalunya la veu que estaven esperant. És la veu que ha d´obrir un nou període de la història del nostre país, i un nou període també en la història dels pobles d´Espanya.
Vull que els ciutadans de Catalunya sàpiguen que estem confiats, que estem segurs, que sabem de la profunditat dels nostres projectes. Que sabem també de la seva dificultat, però que estem convençuts que ens sobren forces per tirar-los endavant.
Que quedi clar que accepto, amb emoció i amb orgull, l´encàrrec que m´acaba de fer el Molt Honorable President del Parlament de Catalunya. Que serem fidels a aquells objectius que ens vàrem proposar. Que Catalunya pot estar segura, i els pobles d´Espanya també, que la nostra passió per aquest país és una passió constructiva i és una passió dialogant. Tindran un govern estable, rigorós, tranquil i al mateix temps valent, perquè les coses que tenim al davant no seran fàcils de fer, però les farem.
Moltes gràcies.