Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El ministeri de Medi Ambient manifesta la seva sensibilitat amb els ramaders del Pirineu de Lleida i es compromet a destinar ajuts europeus per a paliar els efectes de la reintroducció de l’os

El diputat del PSC al Parlament Francesc Xavier Boya es va reunir ahir a Madrid amb la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, per tal d’abordar les problemàtiques derivades de la reintroducció de l’os al Pirineu. En primer lloc, Boya va presentar a la ministra el text de la proposició no de llei recolzada pels tres partits que donen suport al govern català el text de la qual recull el malestar del col•lectiu ramader del Pirineu respecte l’alliberament d’ossos i els problemes que se’n deriven i demana un programa d’actuació de l’administració per tal de millorar les mesures preventives contra els atacs de l’os als ramats, així com els accessos als equipaments de l’alta muntanya, de les cabanyes, dels tancats i la contractació de pastors. La ministra va ser sensible a la problemàtica expressada i va ratificar que en aquest moment les aportacions entre el ministeri i el govern de Catalunya seran per a aquest exercici de quasi 600.000 euros destinats a millores d’infrastructures ramaderes, polítiques de dinamització econòmica i protecció de l’hàbitat.

La titular de Medi Ambient també es va comprometre a destinar a aquest objectiu altres recursos de diferents programes europeus que puguin incrementar aquesta quantitat i que estiguin relacionats amb la millora del medi ambient. Tot i així els recursos esmentats podran ser revisats en propers exercicis si es considera necessari.

D’altra banda, el diputat Francesc Xavier Boya va demanar que el ministeri continuï invertint en la millora de camins i més concretament en l’acondicionament de els anomenades “vies verdes” en la línia del que el ministeri ja ha fet en el camí del Port de Vielha.

Així mateix, Boya també va demanar a la ministra que el Ministeri s’interessi per a la creació d’un centre d’informació i interpretació del Parc Nacional d’Aigüestortes i el Parc Natural del Aneto i Maladeta a la boca sud del túnel de Vielha aprofitant les instal•lacions que un cop finalitzades les obres del nou túnel de Vielha quedaran sense utilitat. La reutilització d’aquestes instal•lacions és un projecte reivindicat per l’Ajuntament de Vielha i pel qual la ministra va manifestar molt interès.

Finalment, en el transcurs de la reunió es va tractar el tema de les relacions amb França, punt en el qual la ministra va acceptar la possibilitat d’explorar un acord amb França i Andorra per tal de crear una Associació de Cooperació Transfronterera, tal i com recull la normativa de la Unió Europea.