Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El Govern del President Montilla promou 14 nous habitatges protegits

La Generalitat de Catalunya ha entregat avui una nova tanda de pisos amb règim de protecció oficial de lloguer amb opció a compra. Aquests habitatges estan situats a l’avinguda Maladeta, de Vielha, i formen part de la promoció Eth Solan (2 fase). L’Institut Català del Sòl ha construït els pisos, que seran administrats per l’empresa pública Adigsa, del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Al març, es van lliurar les claus de 5 pisos dels 14 que la Generalitat ha impulsat en aquesta segona fase.

El portaveu d’Unitat d’Aran – PSC a Vielha – Mijaran i secretari d’Acció Municipal, Joan Riu, ha destacat que “el Govern del President Montilla ha promogut 14 nous habitatges protegits de lloguer amb opció a compra i 20 més de lloguer per a joves”. En aquest mandat, sumen 34 en total, que hauran suposat una inversió de gairebé 2 milions d’euros.

A més, “des de 2004, s’han programat a la Val d’Aran 3 promocions d’habitatges que sumen un total de 46 habitatges amb protecció oficial, una fita mai vista a l’Aran, ja que en els 10 últims anys de governs de CiU només se’n van fer 8”. Per a Riu, “aquesta comparativa dóna una perspectiva real del compromís dels socialistes amb les polítiques que garanteixen la igualtat d’oportunitats”.

El lloguer amb opció de compra és una de les noves fórmules d’accés a l’habitatge que promou el Pla per al dret a l’habitatge 2009-2012, que preveu que, si hom roman un període mínim de set anys en un pis de lloguer, després hi ha la possibilitat d’acabar comprant-lo.

La promoció està situada al carrer de la Maladeta, en un solar del sector residencial Eth Solan promogut per l’Incasòl mateix. Es tracta de la segona fase, que completa una altra promoció de 20 habitatges protegits construïts també per l’Institut Català del Sòl.

L’actuació consta d’un edifici de planta soterrània, planta baixa, dues plantes pis i una planta sobre coberta, amb 15 habitatges. 10 tenen tres dormitoris i 5 en tenen dos. La superfície útil oscil·la entre els 51 m2 i els 78 m2. A la planta soterrània es construeix un aparcament de 15 places.

Les instal·lacions de l’edifici disposen d’una xarxa separativa d’aigües fecals i pluvials i plaques d’aprofitament de l’energia solar per produir aigua calenta sanitària.

L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Elena Belart i ha comptat amb una inversió d’1,82 milions d’euros. El Govern català té previst construir 44 més al carrer d’Es Anglades, a Vielha.

Registre de sol·licitants

Joan Riu ha recordat que, a l’abril, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el síndic d’Aran, Francés Boya, van signar un conveni pel qual Adigsa cedeix l’ús del programa informàtic del Registre de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficial als organismes signants.

El Registre de Sol·licitants és l’eina on tots els ciutadans de Catalunya s’han d’inscriure per optar a un habitatge amb protecció oficial. Té com a finalitats facilitar els processos d’adjudicació i de transmissió d’habitatges protegits, garantir la màxima transparència en tots els processos i informar sobre la necessitat real d’habitatge a cada municipi.