Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

El diputat Francesc X. Boya demana respecte sobre el debat parlamentari que s’inicia a partir de demà al Parlament amb la constitució de la ponència conjunta per la modificació de la Llei d’Aran

Boya posa en evidència les dificultats que l’any 1990 va tenir la redacció d’aquest text-llei que en aquest moment i atenent als canvis socials i polítics que ha experimentat l’Aran necessita ser adequat a la realitat aranesa.
‘Aquest és el criteri compartit per totes les forces polítiques araneses i així ho han manifestat en el document de la Taula de Vielha’, segons Boya.
D’altra banda, Boya qüestiona l’interès del Conselh Generau per l’urbanisme aranès arran de les declaracions del Síndic d’Aran amb motiu de la Festa d’Aran en les que va reclamar competències en Urbanisme. El diputat del PSC-CpC ha manifestat que ‘és una contradicció reclamar competències i, alhora, el Conselh Generau d’Aran no hagi manifestat una opinió pública sobre un tema tan rellevant en matèria urbanística i d’ordenació territorial com és el projecte de la Val de Ruda’.
En aquest sentit, Boya ha manifestat que el Conselh té una interpretació de l’exercici de les competències ‘enfocat molt estrictament des de l’àmbit de la gestió però amb una manca de projecte global pel territori que hauria de ser fruit d’un debat polític’.
Boya creu que ‘justament la modificació de la Llei d’Aran ha de permetre en un futur emmarcar aquest debat i donar eines de participació política a la societat aranesa per definir aquest model de territori’.

Lleida, 18 de juny de 2002