Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

EL CONSELH SOM TOTS

I ho ha fet de la pitjor forma possible, seguint la tònica que CDA ha plantejat aquesta campanya, és a dir, insinuant acusacions, i mentides contra els consellers del nostre partit. Vull d’aquestes línies estant recordar alguns del punts que vàrem proposar i que penso que són de sentit comú, justament perquè el nostre és un país petit.

En primer lloc, no admetre que responsables polítics administrin la immobiliària i el planejament públic, o en l’àmbit de la sanitat, la clínica privada i la direcció de la sanitat pública. I això no és cap acusació, és una voluntat de futur, un compromís de UA. Les crítiques de CDA són bàsicament una cortina de fum per amagar allò que la gent del carrer ha criticat llargament, i que ells han estat incapaços de canviar, ni tenen intenció de fer. En el cas de la sanitat repeteixen amb el mateix candidat i en el cas del Naut Aran, el propietari de la immobiliària ha deixat el lloc de candidat a l’alcaldia al seu gerent. Aquesta és l’evidència. És veritat que no hi ha en aquesta qüestió cap incompatibilitat legal, però si de caràcter ètic i aquestes també són força importants.

El segon punt és la limitació de mandat com una forma de plantejar la renovació política necessària al nostre país. Mantenir 16 anys al poder la mateixa persona és fomentar les trames d’amics, interessos de partit, i ajudar a confondre la institució i el partit. Les mostres són les llistes de CDA, a excepció del Naut Aran, tots els alcaldables són personal del Conselh. És a dir, els ajuntaments aranesos perdran totalment la seva autonomia i el Síndic tindrà indirectament un poder total, també sobre les ajuntaments. Crec sincerament que la limitació de mandats és més democràtica i més interessant per al país.

Per últim la participació. Crec que l’argument del país petit, és un punt fort per potenciar la participació de les persones i entitats en les decisions de les institucions araneses, és possible crear àmbits sectorials en els que fomentar espais de debat i consens per impulsar les polítiques que ens cal en materia de cultura, turisme o medi ambient.

En definitiva del que es tracta no és de llençar, com fa el president de CDA, acusacions falses, es tracta de canviar les coses que es poden millorar en benefici del país, sense posar en entredit la honorabilitat de ningú, jo al menys no ho he fet.

Paco Boya Alós

Candidat a Síndic d’Aran per Unitat d’Aran