Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Carta des Agents Forestaus als diaris Mañana i Segre

Els Agents Forestaus

Benvolgut director,

Quan l’any 1997 els funcionaris del Cos d’Agents Rurals (Forestals) de la Generalitat de Catalunya que estaven destinats a la comarca de la Val d’Aran van ser traspassats al Conselh Generau (passant-se a denominar Agents Forestaus), es va generar entre ells una certa il•lusió, perquè passaven a pertànyer a una administració més propera al territori i suposadament més àgil i més respectuosa amb els seus treballadors.

Malauradament el temps i els directius del Conselh ens han fet treure la bena dels ulls. Mentre que els Agents Rurals a la resta de comarques catalanes progressen professionalment, a la Val d’Aran hem caminat enrera com els crancs. La culpa és d’uns polítics que estan massa condicionats per les seves aficions personals, com la caça o la pesca, i que veuen en la figura de l’Agent Forestal un problema, no pas una eina per a la protecció dels nostres boscos, la nostra fauna, el nostre medi ambient.

Només així es pot entendre que el Conselh hagi optat per arraconar el col•lectiu d’Agents Forestaus i impulsar la creació d’una “guarderia mediambiental” paral•lela (els Guardes de Miei Ambient), els quals (sense perjudici de la seva provada professionalitat) han estat seleccionats i formats per a “respondre a la veu de l’amo”.

Mentre arreu de l’Estat Espanyol els professionals de la protecció del medi natural, els Agents Forestals, es veuen impulsats i recolzats en la seva funció de policia administrativa i de policia judicial mediambiental, a la Val d’Aran sembla que es pretengui tornar a mitjan Segle XX, quan els Agents Forestals es denominaven “guardes” i la seva principal feina era vetllar pels trofeus de caça major o per les truites de riu que havia de venir a caçar o a pescar el Generalísimo…

Francesc Coll i Riba
Coordinador de l’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya per CCOO