Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

BOYA DIU QUE EL SINDIC CREA FALSES POLÉMIQUES, S’ENFRONTA AL GOVERN DE CATALUNYA I COMPLICA INNECESSARIAMENT EL TEMA DELS SÍMBOLS LOCALS D’ARAN

Referint-se a la polemica ocasionada per la suspensió cautelar de diversos articles de l´ordenança aranesa que regula els simbols locals d´Aran, ordenada pel Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC). El portaveu d´Unitat d´Aran al Conselh Generau d´Aran i diputat al Parlament de Catalunya, Paco Boya, ha manifestat que si Unitat d´Aran haguès governat a Aran, aquesta polémica no haguès existit i que actualment els ajuntaments d´Aran tindrien reconeguts els seus escuts. Boya ha dit que li consta la disposició del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya per tal de cedir aquesta competència reguladora al Conselh Generau d´Aran, i que hi ha tal com va manifestar el Conseller Primer, Sr. Bagalló, la plena voluntat política per reconeixer, també, la singularitat heraldica de l´Aran.

Boya ha manifestat però que en un país civilitzat les lleis i les ordenances s´han de complir i que l´obligació dels polítics, en el cas que les lleis no estiguin en sintonia amb la voluntat d´aquests, és canviar-les. El que no es pot fer, ha dit Boya, és en primer lloc, menysprear les lleis i cridar al desacatament d´aquestes, i en segon lloc, menysprear els organismes responsables de dirimir els conflictes entre administracions perquè això malmet la credibilitat del sistema democràtic.

L´explicació d´aquest conflicte és que el Sr. Barrera confón el paper institucional de Sindic d´Aran, amb el de dirigent de Convergència Democràtica Aranesa, partit enfrontat al govern tripartit constituït legitimament a Catalunya. Això ho demostren les paraules del Sindic en dir que “des del punt de vista institucional, l´actitud del govern tripartit i del conseller de Governació em fa riure”, paraules que el deslegitimen com a polític i que demostren la seva voluntat d´enfrontament amb el govern de Catalunya, ocasionant un perjudici directe als interesos d´Aran.

Boya ha demanat al Sindic que retiri publicament aquesta expressió que considera un agravi al poble de Catalunya i al seu Govern legimament constituït i, sobretot, que dificulta les relacions institucionals de les quals depen, també, el futur de la Val d´Aran en aquest i molts altres temes.