Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Boya demana accions per aturar la despoblació de les zones rurals i de muntanya

El Pirineu de Lleida és un dels territoris més afectats ja que, tot i representar el 20% de la superfície de Catalunya, només arriba a l’1% de la població.

El grup d’Unitat d’Aran a la Diputació de Lleida ha promogut una moció per a reclamar l’aplicació de mesures tant al govern de l’Estat Espanyol com a la Generalitat de Catalunya per a que es defineixi una política fiscal específica i progessiva, que estimuli l’economia als municipis rurals i de muntanya a nivell estatal, i per a què s’estableixin estratègies a favor de la cohesió territorial i l’impuls d’accions per aturar la despoblació d’aquestes zones.

Segons el recent estudi realitzat per la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias) gairebé el 50% dels municipis de l’Estat es troben per sota dels 1000 habitants, d’aquests, 1.286 són per sota dels 100 i 2.652 per sota dels 500, tots ells en risc de desaparició en els anys vinents si no s’inverteixen les tendències. Pel què fa a la província de Lleida, en els darrers deu anys, els pobles de menys de cent habitants s’han multiplicat per dos i és la província catalana amb més municipis per sota dels mil habitants, situant-se al 2016 en el 71’4%.

Per a Boya “resulta urgent que les administracions s’impliquin en aquest afer ja que els efectes negatius d’aquesta despoblació sobre la resta de la societat són nombrosos” i afegia que “a les zones de muntanya s’hi troben elements cabdals pel desenvolupament del conjunt de la societat com l’aigua, l’energia, la recuperació de l’oxigen, la preservació del patrimoni natural, les eines per lluitar contra el cambi climàtic… tots ells són elements claus pel nostre desenvolupament coma país i es posen en qüestió amb la desaparició de cada poble”.

En aquest context la moció també insta a la Diputació de Lleida a definir estratègies de caràcter local, que impliquin la participació dels territoris concernits per elaborar un diagnòstic acurat de la situació així com les oportunitats que poden ser clau per revertir aquesta situació.

“S’ha de reconèixer la tasca de les diputacions en el suport als petits ajuntaments i, molt especialment en el manteniment dels serveis bàsics d’aquestes contrades però el problema no té només un caràcter jurídic o administratiu, perquè les causes que produeixen el despoblament són molt transversals” afegia Boya.

La moció, que es debatrà al proper ple de la corporació provincial el divendres 24 de març, ha estat presentada conjuntament amb el grup del PSC de la Diputació de Lleida.

 

Lleida, 21 de març de 2017