Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Alcaldes i representants pirinencs demanen rellançar la Comunitat de Treball dels Pirineus per promoure-hi l’economia i el treball

Alcaldes i diversos representants del Pirineu d’ambdós costats de la frontera han instat avui a rellançar i reactivar el paper de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), que ha de ser el “gran instrument de cooperació” entre les seves regions i comarques, segons ha exposat el senador aranès Paco Boya. L’objectiu d’aquesta petició és atansar la CTP als Ajuntaments i els agents locals per impulsar projectes vinculats a la creació de llocs de treball i a la reactivació de l’economia del conjunt dels Pirineus.

Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat la trobada transpirinenca que ha congregat a Bossòst càrrecs electes de les valls dels dos Estats, entre els quals el portaveu del PSOE al Senat i expresident de l’Aragó, Marcelino Iglesias; el vicepresident del Consell Regional de Migdia-Pirineus, Marc Carballido; la diputada de l’Assemblea Nacional Francesa, Carole Delga; l’alcalde de Luchon, Louis Ferre; l’alcalde de Bossòst, Francisco R. Miranda; i el mateix Boya, entre d’altres alcaldes, regidors i representants locals de Catalunya, Aragó i l’Occitània francesa.

La trobada ha servit per reclamar “una proposta unitària, integral i transversal dels Pirineus”, que han d’esdevenir “un gran espai territorial”, a la manera com són reconeguts els Alps. Amb aquesta idea i per tal d’establir un full de ruta, s’organitzarà un Congrés per al Desenvolupament dels Pirineus, que definirà els objectius comuns al voltant de la marca Pirineus, a l’estil dels que es realitzen als Alps entre els diferents Estats que gestionen la serralada.

Els representants s’han emplaçat a constituir un grup de treball per pilotar aquesta nova experiència d’una forma oberta i transversal políticament, ja que “aquest pretén ser un moviment pel territori del Pirineu, més enllà de les ideologies de cadascun”, segons Boya.

Així mateix, els ponents han posat èmfasi en promoure l’ocupació juvenil per garantir el futur dels territoris de muntanya, així com en desenvolupar unes bones comunicacions, incloent les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Aquesta trobada tindrà continuïtat amb altres reunions i mesures proactives en defensa de l’acció unitària de les regions i comarques del Pirineu.

La trobada s’emmarca dins la iniciativa Pirineus en Acció / Pirenèus en Accion, impulsada per la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Unitat d’Aran i els sindicats UGT i CCOO de Terres de Lleida.