Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Aclariments a les respostes sobre la Vall de Ruda

El dia 26 de juliol el senyor Pere Torres, Secretari de Planificació Territorial, ens oferia unes respostes a unes preguntes s’havien fet anteriorment sobre l’urbanització a la vall de Ruda, en les seves respostes es va oblidar algunes coses i cal fer alguns aclariments:
Es veritat que a canvi de no construir a Orri-Beret, es compensa a l’empresa Baqueira-Beret SA amb la possibilitat de construir 65.000 m2 a la Val de Ruda.
Es veritat que a la zona d’Orri-Beret el Pla General heretat de l’època franquista permetia construir més de 400.000 m2, però la gran majoria d’aquests terrenys no pertanyen a l’empresa Baqueira-Beret,i per tant la edificabilitat corresponent als seus terrenys es bastant reduïda, o sigui que el regal de 65.000 m2 a Ruda es un regal bastant generós.
L’edificabilitat permesa a Ruda es de 65.000 m2 sobre rasant, però l’edificació proposada en te al votant de 100.000 m2 sobre rasant gràcies a algunes ambigüitats que permeten que moltes d’aquestes superfícies sobre rasant no es contin. El regal es encara mes generós del que pensàvem.
Es veritat que l’edifici queda totalment per sota de la rasant de la carretera del Port de la Bonaigua, però en canvi la façana oposada, que es veu des de la vall del riu Ruda, te 40 m. d’alçada , l’equivalent d’un edifici de 14 plantes d’alçada, i una llargada de 390 m. Perquè el lector pugui fer-se una idea del que es això cal dir que l’edifici de l’Illa Diagonal de Barcelona te 300 m. de llargada (90 m. menys) i una alçada mitja de 37 m.
Es veritat que apostant per la sostenibilitat es vol afavorir que es facin nous llits calents, però també es permet un centre comercial del mateix tamany del que hi ha a l’Illa Diagonal sense tenir en comte com afectarà això al comerç de la resta de la Vall d’Aran. Es sostenible això?, Per als promotors de l’operació segur que si, per als comerciants de la Vall ho dubto, segur que els afecta molt més això que, per exemple, una liberalització dels horaris comercials.
Com pot ser que Urbanisme i el Departament de Política Territorial aprovin això?, fins on arriba el servilisme cap a l’empresa Baqueira-Beret SA?. Fa pocs dies podíem sentir a la radio al Síndic d’Aran, el convergent Carlos Barrera, dir que al nou túnel de Vielha se li posaria el nom de Túnel de Joan Carles 1º Rei d’Espanya perquè “sent un assidu a la Vall d’Aran, la seva presencia tant a ajudat a difondre el coneixement i l’existència de Baqueira, i a promoure aquella gran estació d’esquí”. Fixeu-vos que se li agraeix que promogui Baqueira, no que promogui la Vall d’Aran.

J.B.
DNI 41. 194. 459