MOCIÓ SOBRE L’ADHESIÓ A LA DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ MUNICIPALlSTA DE CATALUNYA SOBRE L’EDITORIAL CONJUNT “LA DIGNITAT DE CATALUNYA”

Els membres de la Comissió  Municipalista de Catalunya formada per l’ACM (Associació Catalana de Municipis i i Comarques) i la FMC (Federació Catalana de Municipis) s’hi sumen mitjançat una declaració conjunta, a l’esperit que inicia l’editorial conjunt que, amb el títol La Dignitat de Catalunya, diversos mitjans de comunicació catalans (Aquest article editoriales va publicar conjuntament en les edicions del 26 de novembre de 2009 dels diaris: AvuiDiari de GironaDiari de SabadellDiari de TarragonaDiaride TerrassaEl 9 NouEl Periódico de CatalunyaLa Mañana, LaVanguardiaRegió 7Segre El Punt ) han publicat en defensa de Catalunya

i de l’Estatut. 

La declaració diu literalment: 

“Els municipis, també en defensa de la dignitat de Catalunya Declaració conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques 

Els ajuntaments catalans volem expressar el nostre suport a l’editorial conjunt que, amb el títol La Dignitat de Catalunya, diversos mitjans de comunicació han publicat en defensa de Catalunya i de l’Estatut. 

Ens volem sumar a l’esperit que inicia aquest editorial, i reafirmar-nos en l’esperit que ha caracteritzat els 30 anys de la democràcia local: el compromís amb les institucions i amb el poble de Catalunya des de la proximitat. 

L’aprovació de l’Estatut va marcar un abans i un després en la manera d’expressar la voluntat pública del nostre país, d’administrar-nos institucionalment, però sobretot en l’oportunitat de comptar amb mecanismes de gestió justos, eficaços i eficients. Això és especialment important en el cas dels ajuntaments. 

Ara, després que el Parlament de Catalunya i les Corts aprovessin el text, que el poble de Catalunya el refrendés, portem tres anys esperant la sentència del Tribunal Constitucional davant les demandes d’inconstitucionalitat interposades. I això dibuixa escenaris preocupants, especialment per al futur de la gestió municipal. 

L’Estatut inclou els municipis, per primera vegada, dins del sistema

institucional de la Generalitat, igual que hi estan presents el Govern, el Parlament i les altres institucions. Ens reconeix, per primer cop,

competències pròpies dels ajuntaments i la necessitat de comptar amb el finançament necessari per desenvolupar-les. L’Estatut determina també l’obligació de l’aprovació d’una llei de finances locals de Catalunya en el marc de la garantia de suficiència de recursos. 

Posar en perill els avenços aconseguits en la redacció  de l’Estatut, tant pel que fa als governs locals, com a les diverses millores socials, econòmiques o d’infraestructures que inclou és amenaçar, greument, la cohesió social que tant hem treballat per mantenir a Catalunya. 

Per això, reiterem el nostre suport a l’editorial, i a l’esperit que emprèn; i fem una crida a tots els ajuntaments de Catalunya perquè, individualment, s’hi adhereixin.”