Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

Boya presenta a la Diputació de Lleida una moció de suport a la ramaderia de muntanya

El diputat provincial d’Unitat d’Aran ha lamentat que tant CiU com PP s’hagin posicionat en contra d’evitar la reintroducció de noves espècies mentre no es garanteixi el consens al territori

Durant el ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest matí s’ha debatut la moció presentada per Unitat d’Aran de suport a la ramaderia de muntanya i l’agropastoralisme.

Després d’haver viscut les darreres mobilitzacions dels ramaders d’alta muntanya davant la reintroducció de noves espècies de fauna salvatge i, molt especialment, contra la falta de diligència de les administracions públiques en el pagament dels ajuts i les mesures de suport a les explotacions afectades, s’ha evidenciat la manca d’acord i suport al sector ramader de muntanya.

La situació d’aquesta ramaderia ha esdevingut crítica des de fa temps. En el conjunt de Catalunya el cens d’oví ha caigut gairebé un 50%. Un fet que posa en qüestió la sostenibilitat del sector. A aquest fet, se li afegeix que l’administració de l’Estat ha requalificat com a forestal una bona part de les pastures de muntanya, canviant els criteris del Coeficient d’Admissibilitat de Pastures, deixant fora de les ajudes de la PAC el 85% d’aquests farratges, fet que tindrà un impacte molt negatiu sobre el conjunt del sector.

Francés Boya, diputat provincial d’Unitat d’Aran, manifestava que “prioritzar les espècies depredadores per sobre de qualsevol altra consideració i sense cap tipus de consens, ni mesures adients de compensació pels danys, és una pràctica errònia que comportarà greus conseqüències als mateixos objectius que es pretenen aconseguir” i afegia “no estem en contra de que es reintrodueixin espècies, ni de la conservació de la biodiversitat, però sí de que això es faci sense el consens del territori i sense garanties

En aquest sentit, Boya insistia en que “no es pot continuar amb una visió urbana molt allunyada de la realitat com la que avui practiquen les nostres administracions europees, espanyoles i catalanes” i lamentava que “tant Convergència com el Partit Popular no s’hagin volgut posicionar al costat del sector ramader i de la gent de la muntanya”.

En aquest mateix ple, i a instàncies d’Unitat d’Aran, la Diputació de Lleida ha formalitzat una declaració institucional respecte el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d’Aran i ha instat al govern de la Generalitat de Catalunya a què desplegui de manera immediata i efectiva la Llei de Règim Especial d’Aran, aprovada el febrer de 2015.

 

Lleida, 20 de maig de 2016