El senador del PSC per Lleida i portaveu d’Unitat d’Aran al Conselh Generau d’Aran, Paco Boya, ha criticat avui el Decret de la Generalitat, publicat el passat divendres, de creació de l’Acadèmia de l’Occità. Boya ha apuntat que “demanem la retirada del decret per solventar els problemes de fons i de forma que presenta”. Segons Paco Boya “l’organisme, que es va acordar a la Llei de l’occità – aranès a l’Aran, ha de ser l’autoritat lingüística en matèria d’aranès”, i ha afegit que “aquest decret presenta dos defectes molt greus; en la forma, donat que va aparèixer aquest divendres i el dilluns el Govern de l’Aran no en sabia absolutament res”. En aquest sentit, ha dit, “no és de rebut que es presenti un decret d’aquestes característiques sense que el Govern que té competències en aquesta matèria el conegui” i ha apuntat que “tampoc el coneixien els responsables de les polítiques lingüístiques del conjunt d’Occitània que han manifestat el seu malestar”.
Pel que fa als problemes de fons, Boya ha destacat que “el decret a més fa un nomenament a dit dels futurs acadèmics d’aquesta entitat que no té en compte els membres de l’actual Institut d’Estudis Aranesos”. A més, ha dit, “es contradiu amb el caràcter independent que la llei reclama per aquest ens” i ha afegit que “hi ha un altre defecte que atempta contra el moll de l’ós d’un organisme com aquest, que és el fet que es creï una Acadèmia de la variant aranesa però que també ho vol ser de l’occità referencial, sense un acord marc amb la resta d’Occitània”. Per tot plegat, Boya ha afirmat que “esperem que la Generalitat esmeni aquest error i que puguem abordar aquesta qüestió amb una mica de seny, i no des de una visió política sectària”.
D’altra banda, Paco Boya fet referència també a altres iniciatives presentades al Senat, com la necessitat de rebaixar l’IVA a activitats de muntanya, com l’esquí o el ràfting, que ha passat del 8 al 21%, “mesura que va contra la línia de flotació tant de les petites, mitjanes i grans empreses del Pirineu; a l’Aran l’Escola d’Esquí és la que té més treballadors, i temem que moltes d’aquestes empreses acabin tancant”. Boya també ha proposat la creació d’un grup de treball que elabori una proposta d’una llei per potenciar els esports d’hivern, tenint en compte l’objectiu com a país dels Jocs Olímpics al 2022, implicant el sector. Les dues iniciatives van ser rebutjades pel vot en contra del PP i l’abstenció de CiU en el segon cas.
Finalment, i en el marc de les iniciatives presentades per UA al Conselh Generau, Boya ha criticat que “la Diputació de Lleida ha fet una aportació de 40.000 euros a una iniciativa que en principi no té en compte el territori lleidatà”, fent referència als futurs Jocs d’Hivern que se celebraran a Barcelona, “i en canvi hi ha una desatenció molt evident a tot el que fa referència als esports d’hivern i els clubs que fan possible l’entrenament i les condicions físiques amb que els nostres joves s’enfronten a les competicions d’esquí en diferents modalitats”. Per això, Boya ha demanat que “la Diputació destini diners en donar suport a clubs i entitats esportives que treballen amb els joves per tenir atletes al futur”. La darrera iniciativa, ha explicat Boya, se centra en “una activitat molt reclamada pel sector, que vam aconseguir amb el darrer govern de progrés, com és la recuperació de la Setmana Blanca, amb les variants o pal•liatius necessaris”. En aquest sentit, ha explicat, “entenem que el context social i econòmic és delicat, però si no aconseguim reactivar l’economia de muntanya, ja molt debilitada, les conseqüències poden arribar a ser greus”.