Eth nòste projècte ei Aran. Aran ès tu

IV CONGRES d’UNITAT D’ARAN

Unitat d’Aran (UA) celebrarà diumenge vinent dia 18 el seu IV Congrés que aquest any commemora el 25è aniversari de la seva fundació.


 


El Congrés se celebrarà a l’Hotel Tuca de Vielha a partir de les sis de la tarda.


 


Entre algunes de les personalitats polítiques que hi assistiran han confirmat la seva presència el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, i el president d’Aragó, Marcel·lí Iglesias.


 


El Congrés és obert als mitjans de comunicació i en el transcurs del mateix es votaran dos documents i s’elegirà la nova executiva.


 


El Congrés d’Unitat d’Aran s’estructura al voltant de tres eixos:


 



  • per vertebrar el país es necessita la participació ciutadana i el que es pretén és que UA sigui un instrument per convidar a la participació de la ciutadania en els temes polítics i les institucions araneses.

  • el reconeixement específic de la realitat aranesa

  • i la vertebració de polítiques socials i la consecució d’una societat més justa econòmicament

 


 


APROVACIO DE DOS DOCUMENTS


 


1) PRIMER DOCUMENT


El primer document que es portarà a aprovació fa referència a l’organització interna, que es modifica per donar-li més efectivitat i més capacitat de sintonia amb la societat en general. També es reforça la figura del president del partit que s’escollirà per primera vegada a través d’una votació específica.


 


2) SEGON DOCUMENT


Aquest segon document és de caire més polític i planteja una revisió del que ha estat la política aranesa en aquests 25 anys darrers i el paper que hi ha jugat UA. És també una reflexió sobre l’enfortiment de les institucions araneses i una crítica a la situació actual de les mateixes. Destaca la manca de participació cívica de la societat aranesa al voltant d’aquestes institucions.


 


Un dels apartats del document planteja la possibilitat que l’Aran tingui representació pròpia al Senat, amb l’elecció d’un senador, en tant que cambra territorial.


 


El document també planteja que per primera vegada un dels membres de l’executiva residirà fora de l’Aran per tal que aglutini i coordini la vida política de totes les araneses i aranesos que viuen fora de l’Aran a la resta de Catalunya. El document planteja que aquesta part del territori sigui el setè terçó (la Val d’Aran està format per sis terçons).


 


Unitat d’Aran és una força política que ha experimentat una forta consolidació al territori, sent la força més votada a les passades eleccions municipals i a les generals. A les eleccions al Conselh Generau es va quedar a 17 vots d’aconseguir la sindicatura de l’Aran.


 


Vielha, 15 d’abril de 2004